Naslovna | Registriraj se | Logiraj se Dobrodošao Gost | RSS
Izbornik
Ostalo
Prijatelji
Poruke
200
Anketa
Treba li gradu Grubišnom Polju Javna vatrogasna postrojba?
Ukupno glasova: 107
Statistika

Ukupno online: 1
Gosti: 1
Članovi: 0
Main » 2009 » Travanj » 9 » Knjiga "Spomenica na 120 godina Grubišnopoljskog vatrogastva"
7:41 PM
Knjiga "Spomenica na 120 godina Grubišnopoljskog vatrogastva"
 
RIJEČ AUTORA
 

Izrada Spomenice 120. godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Grubišnom Polju je plod  moga osobnog istraživačkog dvadesetogodišnjeg rada kao dugogodišnjeg člana i tajnika društva.

S velikim entuzijazmom prionuo sam rasvjetljavanju bogate, a nepoznate povijesti grubišnopoljskog vatrogastva. Pri prikupljanju arhivske građe susretao sam se s velikim problemima:  nedostatak arhivskih materijala, neposjedovanje knjiga zapisnika DVD-a Grubišno Polje, važnijih dokumenata, fotografija, predmeta i drugih važnijih dokaza, kako bi ovu spomenicu što vjerodostojnije i točnije predočio članovima DVD–a, prijateljima vatrogastva i građanima grada Grubišnoga Polja.

U dvadesetogodišnjem sakupljanju i upornom traženju arhivske građe uspio sam u nepotpunim i razasutim arhivskim građama prikupiti osnovne i dragocjenije dokumente i fotografije za period koji nam je bio potpuno nepoznat, od godine osnutka DVD–a Grubišno Polje (1887.) do1946.  godine.

Za gore navedeno razdoblje sav materijal nestao je u vihoru II. Svjetskoga  rata.

Obitelji bivših vatrogasaca pomogle su mi darivanjem ili posudbom raznih dokumenata, a posebice fotografija iz obiteljskih albuma kao i prepoznavanjem članova društva iz daleke prošlosti.

Voditelj Dokumentacijskog centra povijesnih dokumenata hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog društva u Pitomači, Viši počasni vatrogasni časnik gospodin Ivan Šimunović pronašao mi je nepoznate dokumente iz daleke prošlosti društva koji sada krase sobu DVD–a Grubišno Polje, na tome mu zahvaljujem.

Za period od 1946. godine do današnjih dana sačuvani su svi važni dokumenti tako da pri izradi Spomenice za navedeno razdoblje nije bilo nikakvih problema.

Zahvaljujem se članovima DVD–a Grubišno Polje kao i Upravnom odboru društva koji su mi ukazali veliko povjerenje za izradu Spomenice društva za dugo vremensko razdoblje od 120 godina.

  

 

U Grubišnom Polju,                                                                                  Tajnik DVD - a

17. Studenog, 2007. godine                                                                    Nenad Matijašević
 
Cijelu knjigu možete preuzeti ovdje: DOWNLOAD
Pogledano: 840 | Dodano od:: dvdgp | Ocjena: 4.5/2
Ukupno komentara: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Sat
Pretraži Stranicu
Obavijesti
Prijava
Ime:
Lozinka:
Kalendar
«  Travanj 2009  »
NePoUtSrČePeSu
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Fotografije
Tv Program
Arhiva Vijesti
Copyright D.V.D. Grubišno Polje © 2024