Naslovna | Registriraj se | Logiraj se Dobrodošao Gost | RSS
<div style="background-color: none transparent;"><a href="http://www.rsspump.com/?web_widget/rss_ticker/news_widget" title="News Widget">News Widget</a></div>
Izbornik
Ostalo
Prijatelji
Poruke
200
Anketa
Treba li gradu Grubišnom Polju Javna vatrogasna postrojba?
Ukupno glasova: 107
Najnoviji Članovi
 • SvetOK
 • dnovotn1
 • zwusaymegtdgzpk
 • ДолорессPauby
 • xzusalmejtyndxz
 • Statistika

  Ukupno online: 1
  Gosti: 1
  Članovi: 0
  Ukratko o D.V.D.-u Grubišno Polje
   
                 Godine 1887. osniva se Dobrovoljno vatrogasno društvo u Grubišnom Polju. Na samom početku razvoja nije imalo potporu građanstva te rad zamire. Dolaskom učitelja Vjekoslava Klemena na čelo društva, uz podršku upravitelja kotarske vlasti, Društvo doživljava bolje dane tako da se 1887. godine i registrira i uvodi u evidenciji Hrvatske vatrogasne zajednice i u Državnom arhivu u Zagrebu. Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Grubišno Polje ( u daljnjem tekstu članovima DVD – a ) s velikim entuzijazmom organiziraju razne manifestacije zabavnoga karaktera ( doček Nove godine, popularne « majaluse « , prigodne zabave za vjerske svečanosti i dr. )

   

             Prema provjerenim podacima DVD Grubišno Polje 1891. godine sudjeluje u akciji gašenja požara u selu Mali Zdenci. U statističkom godišnjaku Austro – Ugarske monarhije za Kraljevinu Hrvatsku, Slavoniju i Dalmaciju iz 1906 – 1910. godine u Kotaru Grubišno Polje organizirano je samo jedno DVD i to u Grubišnom Polju. DVD broji 30 članova, a od vatrogasnih sprava i oruđa posjeduje: jednu vučnu štrcaljku u dobrom stanju, tri ručne štrcaljke u dobrom stanju, osam zaimača ( kanti ), 56 ostalih sprava i oruđa i tri munjovoda.

   

             Vatrogasni učitelj Mirko Kolarić pohađao je pučku školu u Grubišnom Polju, a niže razrede Gimnazije u Varaždinu gdje postaje dobrovoljni vatrogasac u prvom vatrogasnom zboru u Varaždinu. Kasnije prelazi u Zagreb gdje ubrzo postaje vježbatelj i gasilanar DVD – a Zagreb. Od 1893. godine postaje tajnik Hrvatsko – slavonske vatrogasne zajednice i na toj dužnosti ostaje sve do 1928. godine. Napisao je mnogobrojne vatrogasne priručnike za obuku članova DVD–a.

   

             Za vrijeme I. Svjetskoga rata u našoj sredini nije bilo ratnih stradavanja i DVD Grubišno Polje ulazi u novu državu Kraljevinu Jugoslaviju sa sačuvanom opremom i tehnikom. Austro – Ugarska monarhija se raspada, a članovi DVD–a Grubišno Polje se okupljaju i organiziraju kako bi mogli uspješno obavljati zaštitu i spašavanje od požara na području općine i kotara Grubišno Polje.

   

             Napad na Kraljevinu SHS 1941. godine i okupacija zemlje donosi neprocjenjivu štetu DVD–u. Tijekom ratnih stradanja dolazi do zamiranja rada na svim područjima društvenoga života pa tako i rada DVD – a Grubišno Polje. Opremu otuđuju, nestaju zastave društva, knjige zapisnika, gotovo sav inventar. Kontinuitet rada društva bio je prekinut. Unutar društva za vrijeme rata nije bilo nadzora, što je u doba općeg razdora i kaosa uvjetovalo prekid rada.

   

             Poslije II. Svjetskoga rata već 27. siječnja 1946. godine održava se godišnja skupština DVD–a Grubišno Polje uz nazočnost povjerenika Stjepana Neuhauzera. Utvrđeno je da društvo ima 20 izvršujućih i osam začasnih članova. Gotovo sva imovina društva je uništena, nestala ili je otuđena.Ostala su jedna ručna i jedna vučna štrcaljka i to u neispravnom stanju, dok se motorna štrcaljka prema izjavi neke braće nalazi u Virovitici. Sitnog pribora i alata ne posjeduje se ništa. Za predsjednika je izabran Zdravko Kuzle, tajnika Alojz,Vujnović, blagajnika Josip Kaša, zapovjednika Stjepan Nehauzer, podzapovjednika Vlado Šanda, štrcar Jiroslav Gottstein, penjač Antun Trandler, vodar Antun Doskočil, sanitet Ljudevit Kiš. U nadzorni odbor izabrani su Slavko Frntić, Ernest Palko, Vaclav Jirkal, Josip Kiš i Stevo Sabolović.

   

             Društvo od 1991. do 1992. godine proživljava stvaranje samostalne Republike Hrvatske. Veliki dio članstva angažiran je u obrani Domovine kao pripadnici Civilne zaštite u specijaliziranoj jedinici za vatrogastvo ( DVD Grubišno Polje ), a mlađi članovi društva su u postrojbama Hrvatske vojske ili pričuvnog sastava MUP–a. Manji dio članstva stavio se u službu neprijatelja. Specijalizirana jedinica Civilne zaštite za vatrogastvo u nadležnosti je Općinskog stožera Civilne zaštite, a preuzima na uporabu prostor općine Grubišno Polje. Dežurstva se provode u tri smjene svakodnevno s tri vatrogasca i dvije autocisterne. Izlazi se na 60 požara i 12 raznih intervencija. Pored mjere civilne zaštite za koju su i namijenjeni provode u potpunosti i mjere sanacije terena, prijevoz pitke vode i sl. 1992. godine Specijalizirana postrojba civilne zašite za vatrogastvo pripada pod nadležnost MUP-a do 1993. godine. Za vrijeme ratnih djelovanja nije stradao niti jedan vatrogasac član DVD– a Grubišno Polje. Zgrada vatrogasnog doma pretrpjela je manja oštećenja krovišta i prozora što su članovi DVD–a sami popravili i obnovili. Za svoj doprinos u Domovinskom ratu, Društvo je primilo prigodna priznanja i pohvale.

   

            Pojačani rad sa mladima počinje 1998. godine. Pod vodstvom zapovjednika Ivice Sokolića osniva se natjecateljska skupina koja ostvaruje zavidne rezultate na raznim natjecanjima. Većina mladih ostaju članovi Društva te čine današnju interventnu postrojbu koja odrađuje i vodi intervencije na cjelokupnom području Grada Grubišnoga Polja pa i šire. Članovi interventne postrojbe koja čini jezgro Društva su: Marin Vostrel, Marko Pretula, Darko Novotni, Goran Kovač, Davor Dobrić, Zoran Martinović, Goran Vereš, Jurica Pušić, Ivica Frantal, Mario Kolek, Tomislav Polić, Robert Pozaić, Miroslav Matijašević, vozači: Slavko Kanjski, Ivan Pretula, Zdenko Kotaran i zapovjednik Ivica Sokolić. Organizirani su tečajevi za ispitane vatrogasce i vatrogasne dočasnike te danas u Društvu i Zajednici imamo znatan broj školovanih vatrogasaca što uvelike pridonosi sigurnosti građanstva. Rad sa mladima se nastavlja i danas pa Društvo ima dvije natjecateljske skupine različitih uzrasta koje osvajaju mnogobrojna odličja. Za ostvarene uspjehe Društvo ih nagrađuje ljetovanjem u kampu vatrogasne mladeži u Fažani. DVD Grubišno Polje je tijekom godina razvilo odličnu suradnju sa ustanovama na području Grada, Gradskom upravom i susjednim općinama. U suradnji sa Komunalcom d.o.o. građanima se dopremaju velike količine vode za nadopunu bunara, a u suradnji sa Gradskom upravom Društvo je obavljalo uslugu zalijevanja novouređenih travnatih površina tijekom sušnih razdoblja. Zalaganjem predsjednika Društva, Ivana Krajačića potpuno se sanira i osposobljava sanitarni čvor i kuhinja. Hodnici kao i stubište popločavaju se novim pločicama što unutrašnjosti doma daje pristojan izgled. Zaslugom i zalaganjem zapovjednika DVD–a Grubišno Polje, Ivice Sokolića, nabavljaju se kompletne interventne odore za koje se sredstva osiguravaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice i to 13 000,00 kn i Bjelovarsko – bilogorske županije 15 000,00 kn. Interventne odore sada koriste pripadnici interventne vatrogasne postrojbe DVD–a Grubišno Polje.

   

  Uvidom u matičnu knjigu DVD Grubišno Polje utvrđeno je da su  sljedeći članovi: Rudi Niče   ( član od 1950. godine ), Vjekoslav Herman i Zdravko Malounek ( obojica od 1957. godine ), Franjo Trandler, Stevo Sabotin, Zlatko Smola, Zlatko Dobrinčić, Ilija Bradešić, Zdenko Dostal, Ivan Koruc, Josip Trandler, Ivan Kisela, Zlatko Talan, Šandor Toth, Ladislav Zima, Nenad Matijašević, Željko Palko, Zlatko Bernat, Ivan Maronić, Zdenko Ružička, Željko Plehati, Branko Štefanović, Stjepan Koronc, Vlado Šimik, Veno Šimik, Zlatko Demirović, Vlado Zita, Antun Vokal, Miroslav Matijašević, Rudolf Krauze, Pero Poljak, Ivan Krajačić, Vladimir Tuček, Vlado Radošević, Slavko Kanjski, Vlado Herout, Ivan Horak, Ivo Božanović, Tomislav Polić, Ivica Sokolić, Darko Novotni, Zoran Martinović, Mario Bukovac, Josip Dostal, Ranko Šopalović, Franjo Hausknecht, Davor Dobrić, Dubravko Tomašek, Dražen Čoić, Danijel Šamu, Marko Pretula, Goran Kovač, Damir Poljak, Stevo Oršoš, Petak Stjepana Adela, Mario Malounek, Ivan Pretula, Željko Horvat, Jurica Pušić, Tomo Horak, Robert Pozaić, Goran Vereš, Marin Vostrel, Davorin Valentić, Antun Furjan i Zdenko Kotaran.

   

  Više u knjizi NENADA MATIJAŠEVIĆA  - "120 GODINA GRUBIŠNOPOLJSKOG VATROGASTVA"
  Sat
  Pretraži Stranicu
  Obavijesti
  Spremi U Favorite
  Prijava
  Kalendar
  «  Lipanj 2024  »
  NePoUtSrČePeSu
        1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30
  Video
  Fotografije
  Tv Program
  Arhiva Vijesti
  Copyright D.V.D. Grubišno Polje © 2024